menu

Nieuwsbrief nr. 30

Mailing van Patiëntenkring Lemminkaïnen
Verzonden op 21 januari 2017

NIEUWSBRIEF PATIËNTENKRING LEMMINKÄINEN

​NUMMER 30, JANUARI 2017

Allereerst willen wij alle leden van de Patiëntenkring een gelukkig en gezond nieuwjaar wensen.

​Ook willen wij de leden attenderen op het feit dat de Patiëntenkring dit jaar 40 jaar zal bestaan. Dit 40-jarig jubileum zal uiteraard gevierd worden, waarover u in een latere nieuwsbrief meer zal lezen.


​Nieuwe kunstzinnig therapeut Susan Goslinga

Na het vertrek van de vorige kunstzinnige therapeut, Greet Scheers, heeft het Therapeuticum een nieuwe kunstzinnig therapeut weten te vinden: Susan Goslinga. We vroegen haar of ze een introductie voor deze nieuwsbrief wilde schrijven, welke u hieronder kan lezen.

Afgelopen najaar, tijdens een wandeling in een prachtig stukje natuur in Oost-Groningen, werd ik plots gebeld door Greet, ze wou iets belangrijks bespreken: zou ik haar praktijk binnen het Therapeuticum kunnen en willen overnemen? De vraag kwam op het juiste moment, aangezien ik net mijn werkzaamheden bij de Lievegoed Zorggroep aan het afronden was.
Lievegoed besloot afgelopen zomer alle vestigingen in het noorden te sluiten of te verhuizen naar het midden van het land. Een groot verlies, zowel voor alle cliënten als ons hele team; klinisch en ambulant. Ook voor het Therapeuticum had het gevolgen, en voor mijzelf natuurlijk: ruim 15 jaar heb ik met hart en ziel gewerkt op de klinische locatie in het noorden, voor mensen met psycho-sociale en/of verslavingsproblemen. Altijd als kunstzinnig therapeut, gecombineerd met andere functies als sociotherapeut, coach en later locatie- en teamcoördinator. Een geweldige tijd.

En nu, per 1 januari 2017 opeens in een nieuw samenwerkingsverband, heel hartelijk onthaald, met een hele zorgvuldige overdracht van Greet en de beschikking over een prachtige ruimte om kunstzinnige therapie te geven. Wat een geschenk!

Als kunstzinnig therapeut heb ik altijd zowel individuele therapie gegeven als therapie in groepsverband; aan volwassenen vanaf 18 jaar met diverse hulpvragen, o.a. op het gebied van trauma, rouw, burn-out, ernstige ziekte, persoonlijkheidsproblematiek en verslavingsproblemen. Binnen het Therapeuticum wil ik deze twee vormen van therapie graag voortzetten, waarbij ik de groepen even kort zal toelichten.
​Het is mogelijk om deel te nemen aan een kleine groep, 3 tot 5 personen, waarin een individueel traject begaan wordt. Als de vraag er is, zullen er ook groepen komen specifiek rond bovengenoemde thema’s. Er wordt kunstzinnig gewerkt, verwerkt binnen een veilige setting waarbij het delen met elkaar een belangrijke plaats inneemt. Meer informtie is te vinden op mijn website.

Een enkele keer zal ik een curus aanbieden, op dit moment is in samenwerking met / op verzoek van Antroposana een minicursus in voorbereiding met als thema “grenzen en grensproblematiek." De cursus zal in maart/april zijn en zal uit twee bijeenkomsten bestaan. Meer informatie volgt via de website en op het prikbord in het Therapeuticum.

Tot slot iets persoonlijker over mijzelf: ik ben moeder van twee kinderen en ik woon samen met hen, mijn man, twee paarden, katten en een hond in de prachtige stille natuur bij Bourtange. Mensen, dieren, natuur, kunst en stilte inspireren mij. Het creëren van een ruimte waarin een helend proces kan onstaan, altijd uitgaande van de eigen wijsheid van de ander is de basis van waaruit ik werk. Ik voel veel respect voor de unieke weg die ieder van ons gaat en ik ervaar het als een eer om middels mijn werk een tijdje mee te mogen lopen op iemands levenspad, te luisteren, te spiegelen, maar bovenal er te zijn, in het hier en nu.

Mocht je gebruik willen maken van kunstzinnige therapie, dan kun je meer praktische informatie vinden op de website van het Therapeuticum en op mijn eigen website. Bij twijfel of het iets voor je is, of bij specifieke vragen, bel of kom gerust even langs om kennis te maken.

Dank iedereen voor het hartelijke welkom; de artsen en therapeuten van het samenwerkingsverband, het bestuur van de patiëntenkring en natuurlijk Greet; voor het warme onthaal, de zorgvuldige overdracht en de prachtig verzorgde praktijkruimte.  

Hartelijke groet en tot ziens, Susan Manon Goslinga


Tentoonstelling Joekie Blom in het Therapeuticum

In 2013 ging ik definitief met pensioen en ik ben me daarna kunstzinnig gaan ontwikkelen.
Nu ik mijn arbeidzaam leven als organisatieveranderkundige en bestuurder achter me heb gelaten, kan ik mijn creatieve kant verder ontwikkelen. De creativiteit, die eerder is gebruikt bij organisatieontwikkeling kan zich nu via een andere kant ontplooien onder het motto: ‘je moet toch wàt als je niet meer werkt’.
Ik ben daarbij twee richtingen ingeslagen.

Sinds drie jaar houd ik me bezig met beeldhouwen. Onder begeleiding van Hanneke Pereboom sta ik elke week bij het museum van Heerenveen beelden te ontwerpen en uit te voeren. Al snel ben ik begonnen met beelden te maken in steen. Ik werk op dit moment het liefst met albast. In het therapeuticum is hiervan een impressie te zien. Grote inspirator voor mij is Modigliani, als het gaat om het maken van ‘koppen’. Daarnaast put ik inspiratie uit oude culturen. Ook kwam Jan Steen langs vorig jaar. Van hem leende ik zijn inspiratie voor de ‘Birdman’.

Sinds 2013 komt de wereld van textiel opnieuw voor mij tot leven. Na een bezoek aan de tentoonstelling ‘Stitch’ in het Karmelklooster in Drachten was ik meteen ‘verkocht’. Grote inspiratiebron is voor mij Cas Holmes uit het Verenigd Koninkrijk. Ik volgde in 2014 een tweedaagse cursus met haar. In april 2017 komt ze weer naar Nederland en ben ik weer van de partij. Werken met textiel is vooral ook leren werken met ontzettend veel verschillende technieken. Werken met eigen geverfde stof, stempelen, sjabloneren, maken van collages, werken met design, werken met verschillende laagjes en verschillende borduursteken. Steeds is het zoeken naar vormgeving en diepte in de stof. Een handzame naaimachine biedt uitkomst om het geheel af te werken en diverse stukjes met elkaar te verbinden. Ik noem het zelf ‘mixed media’ of ‘art quilting’. Mijn inspiratiebron hier ligt vooral in de natuur.

De tentoonstelling is te bezichtingen van januari 2017 tot half maart 2017.
Beneden in de wachtkamer in de twee vitrines staan twee beelden tentoongesteld van markante 'koppen'. Op de derde verdieping, voor de cursusruimte van de kunstzinnige therapie hangen de kunstwerken in textiel. Ook staan daar nog enkele beelden tentoongesteld.
Voorafgaande aan de bezichtiging dient men zich even te melden bij de receptie.


​Tweede (en laatste) avond van de cursus van Dick van der Vlugt over duurzame partnerrelaties

De eerste avond van de cursus "Wat maakt de partnerrelatie duurzaam?" was een succes en een leerzame ervaring voor de mensen die hem bijwoonden. Hieronder volgt wat informatie over de tweede avond.
Ook als u deel 1 van de cursus niet gevolgd hebt bent u welkom.

De drukke feestdagen zijn weer achter de rug, het nieuwe jaar ligt voor ons. In de voorbereidingstijd op kerstmis hadden we de eerste bijeenkomst van deze curus met als titel "Wat maakt de partnerrelatie duurzaam?"

Op de eerste avond op 1 december werd een overzicht gegeven van de jongste inzichten uit de partnerrelatietherapie. De verschillende scholen die er zijn samengevat en geprobeerd een meer integratieve blikrichting te ontwikkelen. Deze opvatting gaat meer in de richting van een organische visie op de partnerrelatie als een bewegend energieveld, waarbij zowel intimiteit, samensmelting als ook autonomie en individuele groei mogelijk is.

Nu de kerst feesttijd weer achter de rug is en we de mogelijk de mooie en moeilijke kanten van alle familie- en partnerrelaties weer diep hebben kunnen ervaren, proberen we in deel 2 van deze cursus op donderdag 23 januari nog een stapje verder te gaan. We gaan kijken of we deze meer organische visie nog wat verder kunnen uitdiepen aan de hand van antroposofische inzichten over de mens en het mannelijke en het vrouwelijke. Kunnen we daarmee de opgaven waar we voor staan in partnerrelatie nog inzichtelijker maken en kunnen we meer handvaten ontwikkelen die ons helpen de weg van duurzaam en verdiepend partnerschap te gaan?

Datum, tijd en plaats

Donderdag 26 januari 2017.
20:00 tot 22:00, inloop (met koffie en thee) vanaf 19:45.
Ingang via het blauwe hek, als u aanbelt wordt de deur voor u opengedaan.
Therapeuticum Lemminkäinen – Noorderhaven 32, 9712 VK Groningen.

Kosten

De avonden zijn gratis voor leden van de Patiëntenkring.
Voor patiënten van het Therapeuticum die geen lid zijn van de Patiëntenkring zijn de kosten per avond €6, dit is inclusief koffie en thee.

U kunt zich per mail bij Nelly Hazen (secretariaat Patiëntenkring) aanmelden. info@patientenkringlemminkainen.nl.


Impressie van een van de bijwoners van de eerste avond van de bovengenoemde cursus

Wim Roeleveld woonde samen met zijn partner de eerste avond van de cursus "Wat maakt de partnerrelatie duurzaam?" bij en schreef daar een impressie over.

Donderdag 1 december was ik samen met mijn partner naar deze avond gekomen, omdat de titel ons wel nieuwsgierig maakte. Het kan altijd beter en wie weet kunnen we hier nog meer “groeien”. Dick begon met een heldere presentatie waarvan ik nu een aantal punten kort weergeef om zo een idee te krijgen van wat er ter sprake kwam.

  • Kenmerkend is dat een relatie geen eiland is, maar beïnvloed wordt door diverse factoren van buitenaf uit het heden en uit het verleden.
  • Een mooi plaatje/beeld was “het bouwwerk” van een relatie in de vorm van een huis met 11 kenmerken er in geschreven van een duurzame relatie. Een voorbeeld is “zoek elkaar op i.p.v. elkaar te mijden”.
  • Acht voorspellers van scheidingen en vier onheilbrengers kwamen in beeld en waren pijnlijk herkenbaar.
  • Vier aandachtspunten in een relatie die juist goed werken kwamen ook aan bod.
  • Vijf onderdelen die betrekking hebben op hoe om te gaan met agressie en hoe respectvol te blijven.
  • "De Duivelse Dans" van Sue Johnson laat ons de kunst om niet steeds uit (oude) pijn te reageren zien, en om er wel uit te stappen en kwetsbaar durven te zijn.
  • Wat constructieve liefde nodig heeft is vertragen en de-escaleren.
  • Nieuw begrip is “differentiatie” van D. Schnach.
  • Jezelf zijn is zeer belangrijk en dat kan ook samen gaan met verbondenheid.
  • In een fusie-relatie stopt de groei; in een smeltkroesrelatie help je elkaar door elkaar juist uit te dagen.

26 januari is de tweede avond en die kan ook apart gevolg worden. Dan laat Dick de antroposofische mensvisie over dit thema schijnen.


​Voorlichtingsavond over "Je kind dragen in een draagdoek" door Machteld Dekens

Voor zwangeren, ouder(s)/verzorger(s) van baby's, peuters en kleuters. Ook voor professionals die werken met baby's en kleine kinderen.

Door Machteld Dekens, o.a. eigenaar en draagconsulent bij Draagjelief.

Inhoud avond

  • Het (ergonomisch) dragen van je kindje met behulp van een draagdoek of voorgevormde drager.
  • Het hoe en waarom van het dragen, met oa de biologische, psychologische en lichamelijke voordelen.
  • Kennismaking met de verschillende manieren om te dragen
  • Gelegenheid voor het stellen van vragen.

Datum, tijd en plaats

Donderdag 2 maart 2017.
20:00 tot 21:30, inloop (met koffie en thee) vanaf 19:30.
Therapeuticum Lemminkäinen – Noorderhaven 32, 9712 VK Groningen.

Kosten

De avond is gratis voor leden van de Patiëntenkring.
Voor patiënten van het Therapeuticum die geen lid zijn van de Patiëntenkring zijn de kosten €7.50 (inclusief koffie en thee).

U kunt zich per e-mail bij Nelly Hazen (secretariaat Patiëntenkring) aanmelden: .


Werbeckzang 2017

In januari beginnen de nieuwe Werbeck zangcursussen en -lessen weer.
Kom zingen en ervaar hoe het is om je conditie en lenigheid enorm op te vijzelen, terwijl je eigenlijk gewoon bezig bent om mooi te zingen.

Vanaf 17 januari begint het nieuwe jaar met een nieuw repertoire.
We zingen Franse muziek, ondermeer Gabriel Fauré en Camille Saint-Saens.
De repetities van het koor en de Zangcursus zijn onder voorbehoud op:

  • 17, 24 en 31 januari
  • 14 en 21 februari
  • 14, 21 en 28 maart
  • 11, 18 en 25 april
  • 2 mei

Het concert is op 6 mei.

Het koor is van 18:15 tot 20:30.
​De repetities vinden plaats in De Christengemeenschap Groningen: Lauwersstraat 3, 9725 HD Groningen.
We zijn op goede sterkte, maar liefhebbers zijn altijd welkom.

De zangcursus is de manier om je met de kwaliteit van de zang te verbinden. De wondere wereld van de Klank gaat zich aan jou openbaren. Adem en klankstroom worden één: en langzamerhand begint het in jou te zingen, in plaats van dat jij je best doet om te zingen.
Voor wie: voor ieder die plezier heeft in zingen. Proefdeel van de Zangcursus: 3 x in januari. Daarna doorlopend tot het concert. Als je kunt en wilt, probeer het dan nu!

De zangcursus is van 16:00 tot 17:30, op dezelfde locatie als het koor.

Zanglessen, ook op dinsdag, voorafgaand aan de zangcursus.

Opgave en aanmelden bij Marian Osse.

050 314 0490
​ m.a.osse@home.nl


Groot Overleg 12 oktober 2016

​Op 12 oktober jl. was er weer een bijeenkomst van het Groot Overleg met als gespreksonderwerp "Het Therapeuticum nu en in de toekomst. Hieronder volgt een korte samenvatting van de bijeenkomst.

Het G.O. is een jaarlijks overleg met alle medewerkers en vrijwilligers van het therapeuticum. Het is ook een koersbepalende vergadering die bedoeld is voor het uitwisselen van ideeën en het formuleren van beleidsadviezen, dus niet voor gedetailleerde besluitvorming over de dagelijkse gang van zaken.

Ter voorbereiding op het G.O. hebben alle deelnemers de Missie en Visie van het therapeuticum gelezen. (Missie en Visie staat op de website van het Therapeuticum Lemminkäinen.)

Onder leiding van Ton Kee hebben we besproken wat we wel en niet realiseren van de Missie en Visie. We hebben kunnen constateren dat de realiteit in de (antroposofische) gezondheidszorg ingewikkelder is dan de ideeën die we hebben.

Een aantal constateringen waren:

  • Een uitsluitend antroposofische praktijk is financieel niet haalbaar. Bovendien is van meet af aan gekozen voor een reguliere huisartsenpraktijk.
  • Het aanbod antroposofische zorgverleners neemt af.
  • De zorgverzekeraars vergoeden steeds minder.
  • Ook al ben je als medewerker niet antroposofisch geschoold, er is blijkbaar iets dat je desondanks overdraagt waardoor mensen naar ons toekomen, We krijgen complimenten van patiënten over de hartelijke betrokkenheid van de medewerkers.

Er wordt een werkgroep gevormd die o.a. gaat bespreken wat ontwikkelingsmogelijkheden/kansen kunnen zijn voor het therapeuticum Lemminkaïnen.

De resultaten van deze werkgroep worden besproken in het volgend groot overleg voor de zomer in 2017.

Nelly Hazen
Bestuurslid Patiëntenkring


Hierbij willen wij u er op attenderen dat er een nieuwe uitgave is verschenen bij Centrum Sociale Gezondheidszorg

Het is een wegwijzer in de Christologie van Rudolf Steiner en samengesteld door Kitty Steinbuch.

Rudolf Steiner kent aan het ’Christus-gebeuren’ een centrale plaats toe in de ontwikkeling van mens, mensheid en wereld. Dat betekent niet dat antroposofie ’christelijk’ zou zijn in de levens-beschouwelijke of religieuze zin. Antroposofie is in principe met elke levensovertuiging of religie te combineren. Wel is het voor Rudolf Steiner essentieel dat men uitgaat van het mysterie van Golgotha als historisch feit, en dat men dit niet alleen maar als een verhaal beschouwt. Hij spreekt in dit verband dan ook van ’het keerpunt der tijden’.

Zoals ook in de vier evangeliën te lezen is, wordt Christus verbonden met genezingen en demonen uitdrijvingen. Volgens Rudolf Steiner kan ook in de huidige tijd de werking van de Christusimpuls verbonden worden met genezing. Vandaar dat wij het belangrijk vinden dat deze uitgave ook via onze site besteld kan worden. Deze uitgave is geen onderdeel van de serie ”Gezichtspunten” en dus geen onderdeel van het abonnement op de ”Gezichtspunten”.

Deze wegwijzer is samengesteld om de lezer te helpen in de overvloed van feiten en achtergronden met betrekking tot de christologie van Rudolf Steiner een weg te vinden. Daartoe zijn eerst de ruim 30 voornaamste thema’s kort aangeduid en voorzien van de bronnen waar men zich nader kan informeren. Vervolgens is aan een aantal mensen gevraagd om te beschrijven hoe zij bij het werk in hun werkgebieden deze christologische grondslagen tegenkomen. Deze beschrijvingen dragen dan ook een meer persoonlijk karakter.

Met vriendelijke groet,
Centrum Sociale Gezondheidszorg

www.gezichtspunten.nl


​Vergoeding van ledenbijdrage Patiëntenkring door Menzis

​We willen deze nieuwsbrief eindigen met een mededeling over de vergoeding van de ledenbijdrage van de Patiëntenkring door Menzis.

We hebben gedurende de afgelopen maanden namelijk enkele e-mails gekregen van leden die bezorgd waren omdat de declaratie van hun ledenbijdrage afgewezen was door Menzis, terwijl die in het verleden wel geaccepteerd werd.

Het is al een tijdje zo dat de bijdrage niet vergoed wordt. Dit komt doordat de Patiëntenkring niet aangesloten is bij de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF). In het verleden dachten wij dat we daar wel bij aangesloten waren, via een andere organisatie, maar dat bleek toch niet zo te zijn.

​We hebben de leden daar al eens over op de hoogte gebracht, maar het kan heel goed zo zijn dat niet alle leden die informatie meegekregen hebben. Daarom nogmaals een herinnering.

De situatie bij andere zorgverzekeraars kan verschillen van de situatie bij Menzis, u kunt daar het beste bij uw zorgverzekeraar over informeren.

­

Met hartelijke groeten,

Heidi Duncan en Nelly Hazen
​Bestuur Patiëntenkring Lemminkäinen